Kargo Yazısı
450 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞE KARGO BEDAVA!

Parfüm Nedir?

Çeşitli hoş kokulu aromaları kimyasal maddelerle birleştirerek oluşturulan güzel kokulu sıvılara parfüm ismi verilir. Parfümlerin kokularının birbirinden farklı olması için doğadaki çeşitli bitki, çiçek ve esanslardan yararlanılır. Parfümler insan vücuduna ya da çevreye hoş kokular yayması için kullanılabilir.

Orijinal parfümler, farklı bitki ve çiçeklerden elde edilen özlü yağların farklı fermente işlemlerinden geçirilerek kokunun kalıcı olması için içine bazı hammaddeler eklenmesi sonucu konsantre yağlar elde edilerek oluşturulur. Açık parfümlerin formülünde de orijinal parfümlerden farklı olarak kompoze esanslardan oluşan hammaddeler kullanılır.

Parfümün Tarihçesi

Parfüm kelimesi ilk olarak Antik Mısır ve Mezopotamya bölgesinde kullanılmıştır. Latince “perfumem” kelimesinden türetilmiştir. Bu kelime “uçup giden, kokulu duman” anlamlarına gelmektedir. Parfüm kullanımı İlkçağlarda kutsal kabul edilen kuru otların yakılması ile kullanılmaya başlanmıştır. Mısır’da Güneş Tanrısı Ra’ya adamak için güneşin doğuşundan batışına kadar geçen süre boyunca güzel kokan otlar yakılırdı. Ölenler mumyalanırken kokulu yağlar kullanılır ve ölen kişilerle birlikte mezara güzel kokan kremler de gömülürdü.

Mezopotamya’da milattan önce 2000’li yıllarda yaşayan Tapputi isimli bir kadın kimyager ilk parfüm üreticisi olarak bilinmektedir. Bu kadın çeşitli bitki ve çiçeklerden yararlanarak güzel kokulu sıvılar üretmiştir.

Yapılan arkeolojik kazılarda Kıbrıs’ta yaklaşık 4000 yıllık olduğu tahmin edilen en eski parfüm ve en eski parfüm fabrikası keşfedilmiştir.

İlerleyen yıllarda Romalılar ve Araplar damıtma yöntemi kullanarak parfüm üretmeye başlamışlardır.

İbn-i Sina ise damıtma metoduyla yağ çıkarma işlemi uygulayarak günümüzde en yaygın biçimde kullanılan parfümleri elde etmemizi sağlamıştır. Çalışmalarında özellikle gül yaprakları kullanmış ve bu metotla parfümlerin günümüzdeki halini almasına büyük katkıları olmuştur.

Parfüm Avrupa’da 1200’lü yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1370 yılında ise alkol içeren ilk parfüm üretilmiştir. Bu parfüm o dönem güzelliği ile popüler olan Macar Kraliçesi Queen Elizabeth’e ithafen üretilmiştir. Bu sebeple günümüzde formülü hala kullanılan bu parfüm “Macar Suyu” olarak bilinmektedir.

Günümüzde ise Fransa parfüm sektöründe ön plana çıkmaktadır. Fransa ve İtalya özellikle parfüm sanayisinin önderleri haline gelmiştir.

Parfümler Ne İçin Kullanılır?

Parfümler birçok amaçla kullanılabilir. Bilinen en yaygın kullanım amacı güzel kokmaktır. Zaman zaman etrafınıza hoş kokular yayarak insanları etkilemek için de kullanabilirsiniz. Fakat parfümlerin başlıca kullanım amaçları arasında temizlik ve kötü kokuları engellemek gelir.

Doğal ya da özel formüllerle üretilen birçok parfüm çeşidi vardır. Parfüm satın alırken dikkat ettiğimiz özelliklerin başında kalıcılığı ve içeriğindeki koku notaları gelir.

Parfümü özellikle duş sonrası vücudunuz temizken uygulamanız tavsiye edilir. Bu şekilde parfümün yoğun etkisini arttırabilirsiniz.

Vücudunuzda ısının yüksek olduğu noktalara parfüm sıkmak parfümün kalıcılığını arttırır. Parfümü bilek içleriniz, kulak arkası ve boynunuz gibi bölgelere uygulamanız tavsiye edilir. 

Parfüm Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hemen hemen her parfümün üzerinde Fransızca bazı bilgiler bulunur. Parfümler üzerindeki Eau de Parfum (EDP) ve Eau de Toilet (EDT) ifadeleri parfümlerin kalıcılığı ile ilgili bizlere bilgiler verir.

Eau de Parfüm: Kalıcı ve keskin kokular için kullanılır. İçerisindeki esans miktarının en yoğun olduğu parfüm türüdür. Fiyat olarak da bu tür parfümler diğer parfümlere göre daha pahalıdır. Daha yoğun ve baskın kokulardan oluşurlar. Gün boyu üzerinizde kalıcı bir parfüm istiyorsanız EDP parfüm tercih edebilirsiniz. Günlük 8-10 saat arası kalıcılık sağladığı için özel gün ve davetlerinizde EDP bir parfüm tercih etmeniz tavsiye edilir.

Eau de Toilet: Esans içeriği düşük olan bu parfümlerin kalıcılığı da EDP’lere göre azdır. Genellikle hafif ve uçucu kokulardan oluşurlar. İçeriğinde etanolden daha fazla miktarda su içerir. Bu sebeple kalıcı olmasını istiyorsanız gün içerisinde parfümünüzü yenilemeniz gerekebilir. Günlük 3-4 saate kadar kalıcılık sağlayan EDT parfümleri spordan sonra ferahlık için, iş yerinizde çalışırken ya da günlük gezilerinizde tercih edebilirsiniz. Genel olarak çiçek, sabun ya da pudra kokuları içerirler. EDT parfümler yoğun bir kokuya sahip olmadıkları için hem sizi hem de çevrenizi rahatsız etmez. Sıcak havalarda özellikle içerisinde etanol miktarının az olması sebebiyle daha geç buharlaştığı için EDT bir parfüm tercih edebilirsiniz.

Parfümü Oluşturan Notalar Nelerdir?

Parfüm notaları; alt, orta ve üst olarak üçe ayrılır. Alt nota dip, orta nota kalp, üst nota başlangıç olarak da bilinir. Güzel bir parfüm kokusu elde etmek için notalar arasındaki uyuma dikkat etmek gerekir.

Üst Nota: Parfümü sıktığınız anda duyduğunuz ilk kokuya üst nota denilmektedir. 5 dakikaya kadar etkisi hissedilir. Çok daha uçucu ve yoğunluğu az olan esanslardan oluşur. Genellikle üst notalarda yer alan kokular; lavanta, kekik, defne, limon, bergamot, Hindistan cevizi ağacı, fesleğen, nane, biberiye gibi esanslardır.

Orta Nota: Bu nota parfümün karakterini belirler. Parfümün asıl kokusunu yansıtır. Parfüm seçimi yaparken kullanıcılar tarafından orta notalara dikkat edilmesi tavsiye edilir. Cilde yerleştikten sonra 20 ile 30 dakika arası kalıcılığını hissedebilirsiniz. Etkisi bir saate kadar hissedilen orta notalar da vardır. Meyve, çiçek ve baharat kokuları bu notada kendini belli eder.

Alt Nota: Parfümü oluşturan asıl notalar olan orta notanın etkisi azaldıktan sonra alt nota ortaya çıkar. Parfümün kalıcılığı alt notada kullanılan notalara bağlıdır. Ağır ya da tatlı kokulardan oluşabilir. Parfümün kalıcılığına göre alt notaları 24 saate kadar üzerinizde hissedebilirsiniz.

Unisex Parfüm Nedir?

Unisex parfümler, geçmişten bu yana alışılmışın aksine kadın ve erkekler için ayrı ayrı üretilen parfümlerden farklı olarak hem kadınların hem de erkeklerin kullanabileceği şekilde üretilmiş parfümlerdir. Bu parfümler oluşturulurken her iki cins için de uygun notalardan oluşan esanslar tercih edilir. İçerisinde ne çok erkeksi esanslar ne de çok kadınsı esanslar bulunur. Genellikle orta yoğunlukta kokuya sahip olurlar. Unisex parfümleri tercih eden kişiler arasında çoğunlukla aynı kokuya sahip olmak isteyen çiftler ya da bir cinsiyete özel tasarlanmış bir koku kullanmak istemeyen kimseler bulunur.

Parfüm ve Deodorant Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hem vücudumuzda uyguladığımız bölgeler hem de kullanım amacı olarak deodorant ve parfümler farklı amaçlarla kullanılır. Parfüm güzel kokular yaymak için kullanılırken, deodorant kötü kokuları engellemek amacıyla tercih edilir.

Parfümün temiz ve kuru bir cilde uygulanması tavsiye edilirken deodorantı ihtiyaç duyduğunuz her an kullanabilirsiniz.

Parfümü hem çıplak teninize hem de kıyafetlerinize uygulayabilirken deodorantı kıyafetlere uygulamamanız gerekir. Direkt çıplak tene deodorant uygulayabilirsiniz. Özellikle terleme oranı yüksek koltuk altlarına uygulamanız tavsiye edilir.

Deodorantların kalıcılık ve etki süreleri çeşitli farklılıklar gösterse de yaydıkları kokunun parfüm kadar kalıcı olmadıkları bilinmektedir.

Carpe’nin Mis Kokulu Parfümleri ile Eşsiz Kokular Yayabilirsiniz!

Teninizde uzun süre kalıcı bir parfüm etkisi yaratmak ve çevrenize birbirinden güzel kokular yaymak istiyorsanız Carpe’nin EDP içerikli parfümlerini tercih edebilirsiniz. EDP parfümlerde içerik olarak yoğun bulunan esanslar teninizin kendine has yapısı ile birleşince uzun süre kalıcı bir etki yaratır. Özel günlerinizde, akşam yemeklerinizde ve çeşitli davetlerinizde gün boyu parfümün etkisini hissetmek istiyorsanız EDP bir parfüm tercih etmelisiniz. Her zevke hitap edebilecek çiçekli, odunsu, meyveli ya da baharatlı birçok farklı esanslara sahip parfümleri inceleyip kendinize en uygun parfümü keşfedebilirsiniz.
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR